luni, 30 noiembrie 2009

Franta - Noua Zeelanda: O corida rugbystica!

Noua Zeelanda a surclasat Franta, 39-12 (cinci eseuri la zero!), la Marsilia, la capatul unei splendide demonstratii de rugby! Dupa victoria in fata Africii de Sud si, mai ales, datorita manierei in care au obtinut-o, francezii porneau ca favoriti in meciul cu Noua Zeelanda. Surpriza, insa! In locul unui asalt victorios al gramezii „Tricolorilor” am asistat la o demonstratie „Made in New Zealand”. Si ce demonstratie! Francezii au intrat pe teren, precum taurii intr-o corida, cu muschii incordati, sufland amenintator si scurmand, nerabdator, cu crampoanele gazonul arenei din Marsilia, hotarati sa-i spulbere pe toreadorii All Blacks.

Privirile lui Marconnet si Barcella pareau a spune ca, astazi, acum, aici, pe Stade Velodrome, venise randul lor nu doar sa ii ingenuncheze, ci sa-i umileasca pe Woodcock, Tialata si ceilalti. Asa dupa cum reusisera, in urma cu doua saptamani, sa il umileasca pe John Smit, capitanul „Springboks”.

Dupa ce ii dominasera clar pe sud-africani in gramada ordonata, francezii au dorit sa repete aceeasi demonstratie de forta impotriva neo-zeelandezilor. Au reusit, partial, doar in primele gramezi ordonate ale partidei, dar ceea ce au reusit a fost prea putin pentru a invinge. „Cavaleria grea” condusa de, de-acum, temutul Fabien Barcella s-a lovit de un zid alb, flexibil si „miscator” care a respins in toate zonele terenului, asalturile disperate ale gazdelor.

Acest meci a fost o inclestare intre „explozia” fortei brute si eleganta tehnicii pure.

In acest meci, furia fortei brute a fost domolita, incet-incet, de pumnii de otel ascunsi in manusile catifelate ale „imblanzitorilor” All Blacks.

Acest meci a fost, mai presus de orice, un duel in planul stiintei jocului si al calitatii executiei procedeelor tehnice.

All Blacks au pierdut primul duel al liniilor intai, dar au obtinut o superba victorie la nivelul stiintei jocului.

Acest meci nu va ramane in istoria rugby-ului nici pentru proportiile scorului si nici pentru faptul ca neo-zeelandezii au marcat cinci eseuri, iar francezii niciunul.

Acest meci va ramane in istorie pentru superioritatea zdrobitoare etalata de catre All Blacks in planul stiintei jocului.

Este adevarat, rugby-ul incepe in linia intai, dar All Blacks au demonstrat ca nu este absolut necesar ca un meci de rugby sa se si castige in linia intai. In pofida faptului ca linia intai Barcella-Servat-Marconnet a fost foarte puternica, francezii nu au putut castiga.

Evolutia Noii Zeelande a insemnat o splendida reflectare a spiritului luminos al rugby-ului. Varietatea si diversitatea mijloacelor de exprimare in teren au conferit neo-zeelandezilor o autoritate in joc care a devenit evidenta pe masura scurgerii minutelor.

Iar performanta All Blacks capata o dimensiune speciala, mai ales, acum, intr-o perioada tulbure cand rugby-ul este in pericol de a aluneca intr-un teritoriu sterp, arid, dominat de monotonia „dialogului” fara rost al loviturilor de picior, precum si de incertitudinile legate de interpretarea regulamentului referitoare la angajamentul pilierilor in gramezile ordonate si la jocul la sol.

Echipa condusa de Richie McCaw a avut un sezon mediocru, si a fost, deseori, tinta criticilor dure atat ale presei neo-zeelandeze cat si ale presei europene. Nu de putine ori, aceasta echipa a fost considerata drept una dintre cele mai modeste din istoria rugby-ului neo-zeelandez. Poate ca exista un dram de adevar in aceasta afirmatie. Considerand standardul All Blacks, generat de o glorioasa traditie, McCaw si ai sai nu au avut, in acest sezon, evolutii demne de prestigiul predecesorilor lor.

Dar, in aceasta seara de 28 noiembrie, pe stadionul Velodrome din Marsilia, selectionata All Blacks s-a desprins, cel putin timp de 80 de minute, din ceata mediocritatii, realizand o exceptionala demonstratie a ceea ce inseamna spiritul rugby-ului.

Tusa, care a deceptionat de atatea si atatea ori in ultimii ani, a functionat foarte bine. Gramada a suferit in primele „ordonate” sub formidabilul soc al liniei Barcella-Servat-Marconnet, dar si-a revenit, inscriind un eseu in forta. Linia a treia, condusa de inepuizabilul McCaw, a dominat aglomerarile. Balbaielile au disparut, pasele regasindu-si acuratetea de altadata. Ritmul si viteza de executie au fost impresionante, calitatea executiei (ce pase precise, in plin placaj, oferite coechipierului!) au fost impresionante.

Iar Carter si linia de treisferturi....Ei, bine, Carter si linia de treisferturi au etalat un sublim spirit ofensiv, atacurile si contraatacurile lor fiind „nestematele” acestui meci.

Daniel Carter a „dansat” in jurul „Tricolorilor” precum Muhamad Ali (Cassius Clay) in jurul uriasului George Foreman in memorabila inclestare de pe ringul din Kinshasa. Iar accelerarile lui Mils Muliaina, patrunderile lui Ma’a Nonu si Conrad Smith, sprinturile lui Cory Jane si Sitiveni Sivivatu, au semanat panica in randurile defensivei franceze.

Laudand meritele atacului sa nu uitam, insa, remarcabila organizare defensiva care a constituit platforma pe care s-a sprijint forta ofensiva. In cele patru meciuri disputate pana acum cu Tara Galilor, Italia, Anglia si Franta, All Blacks nu au primit niciun eseu!

Desigur, dupa un asemenea meci, este legitim sa ne intrebam: a fost facilitata aceasta demonstratie a Noii Zeelande de slabiciunile Frantei? Posibil. Concentrandu-si atentia si efortul, mental si fizic, pentru ingenuncherea neo-zeelandezilor in proba de forta a gramezilor, este posibil ca francezii sa fi neglijat, intr-o oarecare masura, exploatarea potentialului ofensiv al liniei de treisferturi. Dar, la fel de bine se poate intreba: nu a fost, oare, sufocat „french flair”-ul francez de catre aceasta formidabila demonstratie ofensiva?

Lasand la o parte aceste intrebari, invingatorii merita toate laudele. Meciul de la Marsilia a aratat un „compresor” All Black functionand la turatie maxima! A fost o demonstratie in cel mai pur stil All Blacks!


duminică, 29 noiembrie 2009

România - Fiji 18-29

Reprezentativa de rugby a României a pierdut, sâmbătă, cu scorul de 18-29 (11-7), meciul-test susţinut în faţa selecţionatei statului Fiji, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti.

"Stejarii" au început curajos meciul, atacând continuu şi punând presiune pe apărarea fijienilor. Primele puncte pe tabelă au fost puse de Florin Vlaicu, care a transformat o lovitură de penalitate,3-0. România reuşeşte primul eseu al meciului, la finalul unei acţiuni frumoase, cu înaintarea, Ovidiu Toniţa culcând balonul în terenul de ţintă advers, însă fundaşul Florin Vlaicu ratează transformarea, 8-0. Cu cinci minute înainte de finalul primei reprize, Fiji dezlănţuie un atac pe treisferturi, finalizat de centrul Vereniki Goneva, eseu transformat de uvertura Josh Matavesi, 8-7. "Stejarii" au stabilit scorul pauzei, Florin Vlaicu punctând încă o dată printr-o lovitură de penalitate, 11-7.

În repriza a doua, România a cedat iniţiativa, dând prilejul "fijienilor zburători" să marcheze trei eseuri, prin Jimilai Naikadawa, Timoci Nagusa şi Jonetani Ratu, primele două dintre acestea transformate de Matavesi. De altfel, uvertura fijiană a mai pus trei puncte pe tabelă şi dintr-o lovitură de penalitate, 11-29. Pe finalul mecilui, elevii lui Serge Lairle au revenit în joc, înscriind încă un eseu, tot cu înaintarea, prin pilierul Bogdan Bălan, încercarea transformată de Dănuţ Dumbravă, 18-29.

Ambele echipe au avut câte un jucător eliminat temporar. În prima repriză, Fiji a evoluat în inferioritate numerică după ce Samu Bola, a primit cartonaş galben pentru că şi-a călcat pe cap un adversar. În al doilea mitan, România a rămas pentru zece minute în 14 jucători, după ce Stelian Burcea a primit cartonaş galben pentru un placaj la gât.

România: 1. Bogdan Bălan, 2. Andrei Rădoi, 3. Paulică Ion, 4. Sorin Socol, 5. Augustin Petrichei, 6. Stelian Burcea, 7. Vasile Rus, 8. Ovidiu Toniţa, 9. Lucian Sârbu, 10. Iulian Dumitraş, 11. Cătălin Nicolae, 12. Dan Dumitru, 13. Ionuţ Dimofte, 14. Ştefan Ciuntu, 15. Florin Vlaicu.

Rezerve: 16. Petrisor Toderasc, 17. Bogdan Zebega, 18. Valentin Ursache, 19. Viorel Lucaci, 20. Valentin Calafeteanu, 22. Dan Dumbravă, 21. Csaba Gal, 23. Mihai Lazăr.

Antrenor: Serge Lairle.

Fiji: 1. Viliame Seuse, 2. Vereniki Sauturaga, 3. Aisake Tarogi, 4. Apolosi Satala, 5. Leone Nakarawa, 6. Samu Bola, 7. Jimilai Naikadawa, 8. Asaeli Boko, 9. Waisale Vatuvoka, 10. Josh Matavesi, 11. Semi Tadulala, 12. Gabiriele Lovobalavu, 13. Vereniki Goneva, 14. Timoci Nagusa, 15. Norman Ligairi.

Rezerve: 16. Isireli Ledua, 17. Alefoso Yalayalatabua, 18. Graham Dewes, 19. Viliame Veikoso, 20. Kelemedi Bola, 21. Jonetani Ratu, 22. Nasoni Roko.

Antrenor: Glen Ella

Cele două echipe s-au întâlnit pentru a doua oară în istorie, precedentul meci disputându-se în 1991, la Brive, în cadrul Cupei Mondiale de Rugby. România s-a impus atunci cu scorul de 17-15.










Belea Alexandru o inchidere de valoare.

Belea Alexandru :nascut:02.09.1992.
A invatat „sa plimbe“ balonul de rugby la CSS „Soimii“ in urma cu mai bine de 2 ani jumate.
In Anul 2009 Belea Alexandru a fost selectat sa participe la un trial de RUGBY pentru lotul national al Romaniei la U 18.In prezent Belea Alexandru a fost selectionat pentru a merge mai departe la lotul National al Romaniei u18.Belea Alexandru va merge intr-un stagiu de pregatire cu ceilalti componeti ai lotului de U18.Stagiul de pregatire se va desfasura la Predeal din data de:30.11.2009-06.12.2009.
"Mi-a plăcut rugbyul încă de la primul antrenament, la 15 ani. Am început cu jonglerii şi am progresat în timp. Eu zic că mă descurc bine, cunosc jocul şi am tehnică."precizeaza adolescentul.Belea Alexandru este antrenat de domni profesori Florin Troanca ,Calin Fugigi.

Spectacol rugbystic in Valea Aurie


La orele amiezii tribunele stadionului de
rugby din Valea Aurie s-au umplut. Spectatorii au venit sa vada la lucru liderul Campionatului National de Juniori seria Transilvania si totodata viitorul rugbyului sibian- CSS Soimii Sibiu.
Echipa sibiana, lipsita de 4 titulari printre care si un jucator aflat in vederea selectionerilor echipei nationale de juniori (Barculet) s-a inclinat in ultimul minut al meciului in fata CSM Baia Mare. Din pacate, curajul si ambitia tinerilor sibieni nu au fost suficiente pentru a mentine rezultatul pozitiv pana la finalul meciului. Rezultat final 10-13. Pentru sibieni au jucat: Merintean Manta, Paul, Achim, Muntean, Neamtu, Avram, Belea, Stefanel, Lodea, Petrescu, Poplacean, Cocosila, Ungureanu, Sontrop, Popa, Macrea, Muntean Cipran, Bobolot si Mihu.
In ciuda infrangerii, CSS Soimii Sibiu ramane liderul grupei sale, datorita celor doua victorii cu punct bonus ofensiv obtinute la Cugir si Arad.

Reactii: Florin Troanca, antrenor CSS Soimii Sibiu: " In ciuda faptului ca ramanem pe primul loc in clasament, e pacat ca nu am reusit sa ne impunem, sa ne conservam avansul luat in primele doua etape. Sunt totusi juniori, jucatori in formare, iar principalul nostru rol este de a-i pregati pentru viitor."

Calin Fugigi, antrenor CSS Soimii Sibiu: "Baietii nu au reusit sa-si impuna jocul, acceptand jocul baimarenilor. Cateva greseli personale au permis baimarenilor sa reintre in joc si sa castige la final. Desi jucatorii nostri au dorit aceasta victorie, adversarii au stiut sa speculeze greselile noastre.


Meciul din Cupa Romaniei seria Vest dintre CSM Sibiu si CSU Alba Iulia avea un aer de derby local. Aerul de derby a fost repede destramat de jocul barbatesc si incisiv al sibienilor. Sibienii si-au impus jocul inca de la inceputul meciului si au continuat pe aceeasi linie pana la sfarsit, reusind sa inscrie 7 eseuri prin Mitocaru, Raulea, Giurgiu si Troanca, doua dintre ele fiind transformate de Claudiu Arion. Echipa sibiana: Dragomir, Bors, Tint, Enacica, Banciu, Troanca, Platon, Ungureanu, Claudiu Arion, Amarie, Mitocaru, Nedelcu, Raulea, Giurgiu si Ioan Arion; Reserve: Padureanu, Vingarzan, Minduc, Hornet, Mora, Schuller. Scor final: CSM Sibiu-CSU Alba Iulia 39-0. Sibienii ocupa in acest moment pozitia a doua a clasamentului, la doar un punct in urma echipei Arsenal BL Targoviste.

Ionel Dumitru, delegat CSM Sibiu: "A fost de departe cel mai frumos meci al acestei tinere echipe. Va trebui sa confirmam aceasta progresie in joc printr-o prestatie de aceeasi calitate, saptamana viitoare pe terenul liderului. "

Calin Fugigi, antrenor CSM Sibiu: " De la meci la meci reusim sa ne ridicam nivelul de joc. Saptamana aceasta am observat o evolutie in fazele fixe, in margine si gramada. In aceste momente am reusit sa recuperam mai multe baloane pe repunerile adversarilor fara a pierde vreunul.Iar cand inaintasii castiga baloane "curate", linia de treisferturi profita din plin."

CSS Soimii Sibiu confirma. CSS Soimii Sibiu- Viitorul Cluj 36-5

CSS Soimii Sibiu confirma forma buna a acestui inceput de sezon.

Sibienii au inceput meciul ca favoriti. Ei se aflau pe locul I al grupei Transilvania din Campionatul National de Juniori "-18" ani. In plus, au vrut sa demonstreze ca infrangerea din etapa trecuta cu Baia Mare a fost doar un accident.

Sibienii au castigat detasat, obtinand si bonusul ofensiv (4 incercari marcate sau mai mult) datorita celor 5 incercari marcate de: Cocosila, Stefanel, Popa, Barculet, Belea si Paul. Barculet si-a trecut in cont si trei transformari. Eficienta din atac a fost completata de o aparare curajoasa, astfel incat clujenii nu au reusit sa culce balonul decat o data in terenul de tinta al sibienilor.

CSS SOIMII: Paul, Bobolot, Muntean, Nemesniciuc, Neamtu, Filip, Avram, Belea, Stefanel, Petrescu, Poplacean, Ungureanu, Mihu, Cocosila, Barculet, Natea, Macrea, Bartos, Lodea, Halmaghi, Troanca, Gilea, Popa.

Calin Fugigi, antrenor CSS Soimii Sibiu: "Infrangerea de saptamana trecuta i-a motivat pe jucatori. Grupul a fost mai unit si mai eficient. Meciul a fost unul frumos, barbatesc."

Florin Troanca, antrenor CSS Soimii Sibiu: "In efectiv complet suntem o echipa destul de buna. Jucatorii care au participat la trialul in vederea echipei nationale au revenit cu un plus de dorinta pe care au transmis-o coechipierilor."

In momentul de fata CSS Soimii Sibiu se afla pe primul loc al clasamentului, cu trei victorii (toate cu punct bonus ofensiv) si o infrangere (punct bonus defensiv- infrangere la mai putin de 7 puncte).

Rugby Sibian

Acest blog contine informatii despre rugbyul sibian si despre rugby in general.

Anul acesta, dupa 5 ani, Sibiul are din nou o echipa de seniori. Echipa CSM Sibiu disputa grupele Cupei Romaniei in seria "Vest", alaturi de Arsenal Targoviste, CFR Brasov si CSU Alba Iulia.
De asemenea, echipa de juniori a orasului este angrenata intr-o competitie la nivel national. In faza grupelor, jucatorii de la CSS Soimii Sibiu sunt favoriti la calificarea in fazele finale alaturi de GENS Cluj-Napoca si CSS2 Baia Mare.
CSS Soimii Sibiu ocupa pozitia I in clasamentul grupei "Vest" in campionatul juniorilor sub 18 ani.
Juniorii sibieni au castigat ambele meciuri disputate la Cugir si Arad si au obtinut si punctele bonus pentru ofensiva.
Reactii:
Florin Troanca, antrenor CSS Soimii Sibiu: " In ciuda faptului ca ramanem pe primul loc in clasament, e pacat ca nu am reusit sa ne impunem, sa ne conservam avansul luat in primele doua etape. Sunt totusi juniori, jucatori in formare, iar principalul nostru rol este de a-i pregati pentru viitor.
Calin Fugigi, antrenor CSS Soimii Sibiu: "Baietii nu au reusit sa-si impuna jocul, acceptand jocul baimarenilor. Cateva greseli personale au permis baimarenilor sa reintre in joc si sa castige la final. Desi jucatorii nostri au dorit aceasta victorie, adversarii au stiut sa speculeze greselile noastre."